T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - İnönü Ortaokulu

Tarihçe

         Samsun´dan iş bulmak ve yerleşmek amacı ile 1962 yılında ilk olarak şehrimize gelen aile, Hamitler Köyü Gölçük Mevkiinde aldığı arsaya ev yapıp, burada yaşamaya başlayarak bölgeye yerleşen ilk aile sıfatını alır. Zaman ilerledikçe Anadolu´nun çeşitli yerlerinden çalışmak için gelen kişilerde arsa alma ve ev yapma fikrinin cazip geldiği bu bölgeye yönelme olur. Emlakçılar tarafından parsellenen bu yerler böylece yerleşme bölgesi niteliğini kazanır.


        1974-1979 yılları arasında bölgeye yerleşenlerin sayısında artma görülür. 1982 yılında hane sayısı 7000´e ulaşır. Mahalle sakinleri 1977 yılında halk oylaması yaparak 300 oy çokluğu ile Belediye sınırları içerisine girme hakkına sahip olurlar. Fakat bu haklar İçişleri Bakanlığı emriyle 1981 yılında gerçekleşir. Uzun yıllar Hamitler Köyü Muhtarlığı tarafından yönetilen mahalle müstakil mahalle olur. O güne kadar Hamitler, Hürriyet ve Sakarya İlkokulu´na devam eden öğrenim çağındaki çocukları 1977-1978 öğrenim yılında kendi mahallesinde açılan Bağlarbaşı İlkokulu´na başlarlar. 1977 yılında mahalle camiine bitişik geçici binada Okul Müdürü Rauf AYDEMİR 6 öğretmen ve 170 öğrenci ile çalışmalara başlayan okul ilk 30 mezun verir. Zamanla öğrenci mevcutlarının artması derslik olarak kiralanan diğer binalarında yetersiz kalmasına neden olur. Eğitim Öğretimin daha sağlıklı olabilmesi açısından yeni bir okulun yapılması girişimleri sonuç verir ve 1980 yılında yeni binanın yapımı başlamıştır. Ayrıca bu yıl okulun adı Bağlarbaşı İlkokulu iken, İnönü İlkokulu olarak değiştirilir. Mustafa Kemal Atatürk´ün silah arkadaşı olan Kurtuluş Savaşında üstün başarılar gösteren Ulu Önderimizin ölümünün ardından da ikinci Cumhur Başkanımız olan bu değerli Türk büyüğü İsmet İnönü´nün adının okulumuza verilmiş olması büyük sevinç olur. 1982-1983 Öğretim yılında 13 derslikli yeni binada İnönü İlkokulu olarak çalışmalara başlanır. İlerleyen zaman içerisinde bölgeye olan göçlerin artması Türkiye Bulgaristan göç anlaşması ile yurdumuza gelen göçmenlerin çoğunlukta olduğu yerin ilimiz özellikle de mahallemiz olması nedeni ile de 1982 yılında kullanılmaya başlanan binada artık tam anlamıyla ihtiyaca cevap veremez hale gelir. Çünkü dershane sayısının az olması öğrenci mevcutlarının her sınıfta çok fazla olmasına neden olmuştur. 1990 yılına kadar okul müdürlüğü görevini yürüten Rauf AYDEMİR´in Sakarya İlkokulu Müdürlüğüne atanması ile aynı okul müdür yardımcılığı görevini yürüten Alibey ŞENTÜRK Okul Müdürü olarak görevlendirilir. Alibey ŞENTÜRK´ün çabaları ile bu kez daha büyük (18 Derslikli) yeni bir binanın yapılmasını sağlar. 1993-1994 öğretim yılında İnönü İlköğretim Okulu olarak Eğitim-Öğretime başlanır ve İlköğretim Okul Müdür´lüğüne de Alibey ŞENTÜRK atanır. Artık Bağlkarbaşı Mahallesi Ana sınıfı ve Ortaokul Bölümü olan İlköğretim Okuluna kavuşmuştur.


        1999 yılına gelindiğinde ise, mahalledeki aşırı nüfus artışına bağlı olarak öğrenci mevcudu 4500´e gelmiştir. Sınıflarda 70-75 öğrenci ile eğitim öğretim yapılmaktadır. Bunun üzerine B blok arkasında boş alana 37 derslikli ek bina inşaatına başlanmıştır. İnşaat aşamasında Okul Müdürlüğüne Erdal KURUTAŞ atanmıştır. Yeni ek bina 2000-2001 Eğitim Öğretim yılında hizmete girmiştir. Yeni dersliklerin paylaşılması nedeniyle sınıf mevcutları 35´e inmiştir. 2002 yılına gelindiğinde okulumuzda toplam 4500 öğrenci, 120 şube ve yaklaşık 150 öğretmen kadrosuyla büyük bir eğitim kurumu haline gelmiştir. İl Milli Eğitim Komisyonu tarafından okuldaki yoğunluk dikkate alınarak Okul Müdürü Erdal KURUTAŞ´ın çalışmaları ile okulumuz 23 Eylül 2002 tarihinde A ve B Blok Gazi İlköğretim C Blok İnönü İlköğretim olmak üzere iki kurum haline dönüştürülmüştür.


        23 Eylül 2002 tarihinde itibaren ise okulumuz yeni binaya tüm idari kadrosuyla taşınarak eğitim öğretime devam etmiştir.
        Okulumuz Ülke, İl ve İlçe çapında birçok başarılara imza atmış, Kültürel, Sosyal ve Sportif dallarda birincilikler ve dereceler elde etmiştir.

Masa Tenisi, Futbol, Voleybol, Satranç, Güreş Dallarında Birincilik ve Diğer Dereceler
-- 2008 yılı Bursa´nın en temiz en çevreci okul yarışması birinciliği
-- 2004 Çevre Müdürlüğü en çevreci okul birinciliği
-- 4 kez Uluslararası TÜRÇEV-Eko Okul (Yeşil Bayrak) ödül sahibi
-- Okulumuzda uygulanan projeler
-- Geri Dönüşüm Projesi
-- Çevre Eğitim Projesi
-- Eko Okul ve Yeşil Bayrak Projesi
-- Beyaz Bayrak Projesi
-- Kardeş Okullar Projesi
    1-) Bulgaristan-Kırcali-Petro Yavonoski Okulu
    2-) Makedonya-Gostivar-Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu
        
        Şu anda ise İnönü Ortaokulu olarak 1055 öğrenci, 69 öğretmen ve 40 derslikte ortalama 30 kişilik standart sınıflarda eğitim öğretime devam edilmektedir. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.11.2012 - Güncelleme: 25.01.2024 12:56 - Görüntülenme: 4790
  Beğen | 10  kişi beğendi